Σχολικοί Κανόνες





1.1 Κάθε πρωί το κουδούνι του σχολείου χτυπάει στις 08.10 πμ. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι συγκεντρώνονται στο προαύλιο.
1.2 Οι μαθητές θα πρέπει να είναι στην ώρα τους στο χώρο του σχολείου. Προσοχή, η πόρτα του σχολείου ανοίγει στις 07.55, όχι νωρίτερα.
1.3 Nα μη γίνεται καθυστέρηση στην πρωινή προσέλευση. Μαθητές που έρχονται με καθυστέρηση έχουν δυσκολίες προσαρμογής στο μάθημα.
1.4 Όταν έχει ξεκινήσει η προσευχή, δεν κουβεντιάζουμε.
1.5 Αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο: Οι μαθητές παραδίδονται από το δάσκαλο ή τη δασκάλα της τελευταίας ώρας στους γονείς στην είσοδο του σχολείου. Παρακαλούμε να φροντίζουν οι γονείς να είναι στην ώρα τους στην κεντρική είσοδο του σχολείου, για να παραλάβουν τα παιδιά τους. Σε περίπτωση κωλύματος, να ενημερώνεται έγκαιρα ο δάσκαλος στο τηλέφωνο του σχολείου. Μαθητές που έχουν δώσει υπεύθυνη δήλωση αποχωρούν μόνοι τους αλλά μόνο την ώρα που σχολάμε σύμφωνα με το πρόγραμμα, όχι νωρίτερα!
Μέσα στην τάξη:
1.6 Δε σηκωνόμαστε από τη θέση μας. Δεν πηγαίνουμε στην έδρα χωρίς την άδεια του δασκάλου.
1.7 Δεν πεταγόμαστε. Πρώτα ζητάμε όμορφα την άδεια από το δάσκαλο να μιλήσουμε. Ο δάσκαλος μοιράζει το χρόνο ομιλίας όλων στην τάξη.
1.8 Δεν απαντάμε όταν κάποιος χτυπάει την πόρτα της τάξης μας. Αυτό είναι δουλειά του δασκάλου.
1.9 Όταν "φιλοξενούμε" μαθητές άλλων τάξεων, δεν ασχολούμαστε με το πού θα καθήσει ο καθένας. Αυτό είναι δουλειά του δασκάλου.

2. Στο διάλειμμα.
2.1 Όταν χτυπάει κουδούνι για διάλειμμα, βγαίνουμε όλοι στο προαύλιο. Πρώτα όμως ο καθένας τακτοποιεί το θρανίο του και τα πράγματά του. Βιβλία και τετράδια κάτω από το θρανίο, και μετά διάλειμμα.
2.2 Όταν χτυπάει το κουδούνι για μάθημα, κάνουμε γραμμές στο προαύλιο  και περιμένουμε το δάσκαλό μας. Ο δάσκαλος θα μας συνοδεύσει στην τάξη.
2.3 Οι είσοδοι του σχολείου πρέπει πάντα να είναι ελεύθερες. Δε στεκόμαστε δηλαδή στην πόρτα της τάξης μας (ή σε οποιαδήποτε άλλη πόρτα). Εμποδίζουμε τους υπόλοιπους και μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός.
2.4 Επίσης δεν παίζουμε με την πόρτα της τάξης. Υπάρχει κίνδυνος να πληγώσουμε τα δάχτυλά μας ή να χτυπήσει άλλος μαθητής.
2.5 Δεν παίζουμε κυνηγητό μέσα στην τάξη. Υπάρχει κίνδυνος να πέσει θρανίο πάνω μας ή πάνω σε άλλο μαθητή και να χτυπήσουμε.
2.6 Για τον ίδιο λόγο δεν τρέχουμε στις σκάλες και τους διαδρόμους. Πρέπει να σκεφτόμαστε πως υπάρχει κίνδυνος να παρασύρουμε άλλα παιδιά ή να μας παρασύρουν εμάς, και κάποιος να πέσει και να χτυπήσει.
2.7 Βγαίνοντας στο προαύλιο παίρνουμε μαζί μας το κολατσιό ή το μπουκαλάκι με το νερό, επειδή δεν επιτρέπεται την ώρα του διαλείμματος να μπαίνουμε στην τάξη για να τα πάρουμε. Στους διαδρόμους και στις σκάλες φροντίζουμε να μην κάνουμε φασαρία και να μην ενοχλούμε τους άλλους.
 2.8 Η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι πάντα ανάλογη με το χώρο και χρόνο που βρισκόμαστε. Δεν παίζουμε μπάλα στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Αυτό επιτρέπεται μόνο στο προαύλιο και μόνο την ώρα της γυμναστικής. Όχι στο διάλειμμα! (Κινδυνεύει να χτυπήσει μαθητής, ιδιαίτερα από τις μικρές τάξεις).
3.1 Για οτιδήποτε απασχολεί τους μαθητές, να ενημερώνουν το δάσκαλο επ' αυτού:
3.2 - προφορικά εκτός μαθήματος πχ στο διάλειμμα. Προσοχή όμως, θέματα που συμβαίνουν στο προαύλιο στο διάλειμμα πρέπει να αναφέρονται πρώτα στους δασκάλους εφημερίας. Θέματα που έχουν συμβεί στο ολοήμερο να αναφέρονται στους δασκάλους του ολοήμερου. Θέματα που προέκυψαν σε μάθημα ειδικότητας να αναφέρονται στους δασκάλους της ειδικότητας.
3.3 - γραπτώς στο τετράδιο εργασιών που αφήνουν κάθε μέρα στην έδρα του δασκάλου για έλεγχο.
3.4 Γενικά προτιμούμε να λύνουμε τα προβλήματα με διάλογο μεταξύ δασκάλου και μαθητή, αφού έχουν πέσει οι εντάσεις, για να κατανοήσει ο δάσκαλος τι συνέβη. Ο δάσκαλος τότε περιμένει να πάρει ή και να δώσει εξήγηση, διευκρίνιση, και στο τέλος γίνονται καινούριες συμφωνίες μεταξύ μας.
Κινητά, ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν επιτρέπονται στην αίθουσα. Εάν ο δάσκαλος εντοπίσει ενεργοποιημένο κινητό ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή παιχνιδιών, θα την κατασχέσει. Θα επιστραφεί στο μαθητή κατά την αποχώρησή του από το σχολείο, και θα ενημερωθούν και οι γονείς.

5. Υγιεινή.
5.1 Σχετικά με την προφύλαξη από τη νέα γρίπη:
Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά της κοινής γρίπης. Να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής.
5.2 Οι ψείρες. Ένα θέμα που ταλαιπωρεί μερικές φορές το σχολικό πληθυσμό. Παρακαλούμε να ενημερώνεται ο δάσκαλος από τους γονείς, εάν υπάρξει τέτοιο θέμα. Δε θα γίνεται όμως καμία αναφορά σε ονόματα που θα στοχεύουν συγκεκριμένο μαθητή.
5.3 Εάν κάνουμε χρήση της τουαλέτας, την αφήνουμε καθαρή κατά την αποχώρησή μας από αυτήν. Πετάμε το χαρτί στο ειδικό καλάθι. Έτσι και ο επόμενος μαθητής θα έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση μιας καθαρής τουαλέτας.
6.1 Μαθητής που ασθενεί, παραμένει στο σπίτι. Οι απουσίες θα είναι δικαιολογημένες. Οφείλει όμως ο μαθητής να τηλεφωνήσει στο σχολείο και να ζητήσει να ενημερωθεί ο δάσκαλός του για την απουσία.
6.2 Επίσης ο μαθητής αυτός έχει την υποχρέωση να ενημερώνεται τηλεφωνικά από άλλους μαθητές  φίλους του για την ατζέντα της ημέρας. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε ενημέρωση για την ατζέντα της ημέρας μπορείτε να ζητήσετε και από το δάσκαλο αφού σχολάσουν τα παιδιά. Φυσικά ο μαθητής που ασθενεί μπορεί να ενημερώνεται για τα μαθήματα και από εδώ.
6.3 Όποιος/ -α όμως κάνει αδικαιολόγητες απουσίες μένει πίσω στα μαθήματα, αποπροσανατολίζεται από το πρόγραμμα και το ρυθμό των μαθημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου